TAJDID KEAZAMAN DAN KEMURUNGAN DAKWAH

Dalam kehidupan yang melalui berbagai mahalah dan fasa kita perlu melazimkan diri dengan muhasabah . Sentiasa merefleks diri memastikan kedudukannya agar tidak tergelincir atau berlalu begitu saja tanpa semangat yang diperhangatkan . Inilah antara pesan yang aku perolehi dari seseorang yang bisa menyentak ilusi..:
Sahabat..
Rasulullah s.a.w bersabda perbaharuilah iman kamu dengan menyebut ikrar la ilaha illallah. tiada tuhan(berkuasa pemerintahan) kecuali Allah.
Ia umpama kita memperbaharui tekad untuk menghapuskan ketundukan kepada kekuasaan selain Allah.
La ilaha illallah adalah risalah Islam yang diperturunkan kepada kita. Kini ia telah menjadi risalah kita dan sepatutnya risalah setiap umat ini.
Syed Qutb mengungkapkan kalimah yang sangat cantik iaitu memerdekakan hamba dari ubudiah kepada makhluq kepada ubudiah kepada Allah.
Dunia yang kita hidup hari ini dengan segala sistemnya adalah dania yang di kuasai oleh taghout. Tugas kita ialah menyelamatkan manusia dari penguasaan taghout ini.
Tentu ia satu perjuangan yang panjang dan memerlukan jihad dalam berbagai jenis dan lapangan.
Sahabat..
Setelah banyak tenaga dan wang ringgit kita belanjakan, masih banyak sumbangan yang diperlukan daripada kita. Jesteru kita amat perlukan kepada sentiasa memperbaharui azam dan tekad.
Setiap kali kita sebut la ilaha illallah kita ingat misi kita, kita fikir kerja-kerja yang perlu kita buat. Kita kembangkan potensi kita, kita bangunkan kehendak. Setiap hari baru setiap kali kita memiliki cita-cita baru. Kita akan fikir untuk laksanakan perkara baru, langsaikan tanggungjawab yang belum selesai.
Begitulah kehidupan muslim, setiap hari memperbahuri iman, kerana kita tahu bahawa iman bertambah dan berkurang. Allah menambah hidayah atas hidayah.
mereka adalah sesungguhnya pemuda-pemuda yang beriman kepada kepada tuhan mereka, lalu kami tambahkan kepada mereka hidayah dan petunjuk“. firman.
Ana tidak bercakap tentang kefuturan kerana lahamdulillah kita tidak futur alhamdulillah, tetapi kita perlu kepada tajdid iman.
Tajdid iman ertinya memperbaharui cita-cita dan mencerahkan pandangan hati terhadap risalah.
Sebaliknya kita akan ditimpa kemurungan. ini istilah baru yang ana nak perkenalkan. orang murung ialah orang yang putusa asa dalam hidup..maknanya ia berputus harap dan tiada cita-cita baru dalam hidupnya.
Jesteru kita perlu sentiasa perbaharui iman…….hindari dari sikap berpada dengan yang ada, saya dah tidak larat lagi, cukuplah dengan peranan saya setakat ini, baki tu bagi kat orang lainlah.
Sahabat…
Kita masih muda, dakwah kita baru nak bermula. Tanamkan dalam hati kita semangat waja untuk memikul gagasan yang lebih besar dihari muka.
Kita perlu ambil peranan yang lebih besar dalam kepimpinan dakwah dan masyarakat pada masa akan datang. Katakan kepada diri setiap kita “saya boleh”.
hati_2
Sentiasa bersedia untuk memikul tanggungjawab baru yang mungkin lebih mencabar. Sentiasalah perbaharui iman kita dengan ucapan La ilaha illah.
Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s