Bahkan negara adalah yang paling mahal dan kemaslahahannya paling utama.

Dalam nama Allah yang Maha Penyayang

Oleh:  Ustaz Dr. Rashad al-Bayoumi – wakil pemimpin Ikhwanul Muslimin

Dengan demikian kita mengetahui bahawa Rasulullah Allah saw  ketika baginda meninggalkan Mekah, selepas merasai  kesulitan dan penyeksaan; baginda bersabda :   ” Sesiapa  yang mati mempertahankan  tanahair  adalah syahid. ”
Seorang ikhwan menanyakan (dengan kasih sayang) : Mengapa beria-ia untuk menyumbang dan menyertai dalam pilihan raya , sedangkan natijah yang telah diketahui dimasa lalu, dengan segala penipuan ..Dan kemunafikan memainkan peranannya yang berbagai rupa di semua peringkat?!.
Soalan yang sama pada halaman beberapa surat khabar .. Di masa lalu sebagian orang mengatakan itu .. apakah faedah yang engkau dapat dari amal dan dakwah kamu?.. Tidak ada keuntungan  .. Malah engkau mendedahkan  diri mu sepanjang masa kepada segala bentuk gerhana dan penindasan, penyiksaan, penjara dan penghalauan ?!.
Seolah-olah tersembunyi dari pandangan mereka yang berkata itu akan rahsia bahawa harga kebebasan itu sangat mahal harganya , tetapi thabat atas kebenaran lebih mahal dan lebih berharga. ..
Dan melihat sejarah umat manusia .. akan merungkai menjawab kepada persoalan-persoalan itu .
Berapa banyak makhluk ciptaan tuhan yang mulia (para Rasul dan nabi), yang berada dalam keamanan melainkan sedikit  .. Berapa ramai reformis yang berjuang demi kemenangan dakwah untuk menegakkan kebenaran ,diseksa dan mati, dan tidak di ketahui dakwahnya melainkan selepas kematiannya.
Kami menyimpulkan dari atas .. Bahawa penyokong kebenaran dan pembaharuan dan berusaha untuk berbuat baik, mereka harus bekerja, bermujahadah dan bekerja keras , walaupun terpaksa menghadapi kesulitan  demi kesulitan .. Adapun natijah dan penghisabannya adalah di sisi Allah SWT. Walaupun setiap amil dan daie itu akaun  natijah mereka merudum tetapi selagi mana ia ada usaha dan kesungguhan untuk mengislah , dan selagi mana  jihadnya untuk tanah air dan mencapai matlamatnya.

[surah Ibrahim : 12].
Jika kita bekerja demi kemaslahatan umah, dan bekerja demi menghapuskan kefasadan , rasuah dan sabotaj dan penjarahan sumber dayanya .. Yang saya fokaskan ialah adalah penyertaan aktif dan positif , semuanya akan membawa keamanan dan keselamatan, dan jauh dari  hegemoni [cengkaman] Zionisme  Amerika .. Dan mengembalikan semula kepadanya apa yang menjamin kedudukannya, izzah dan kemuliaan ..Inilah sebabnya mengapa kami menawarkan masa yang berharga dan usaha untuk mencapai impian tersebut.
Hal ini menuntut  kita untuk menghulurkan tangan tulus  masing-masing untuk membayar pada medan ini .. Dan membuka hati -hati  setiap kita , bekerja dengan ikhlas untuk maslahah umat  dan watan ini .. yang telah menular di dalam sistemnya amalan rompakan, rasuah dan kezaliman .. Penyertaan yang berkesan adalah wajib atas setiap anak watan yang mulia,  agar tidak meninggalkan ruang bagi mereka yang mengambil keuntungan dari watan untuk kepentingan peribadi  dan cita-cita duniawi .. Jika mereka diberi peluang untuk melabuhkan  panggung  nescaya mereka akan semakin agresif.

Tetapi setiap orang harus memahami .. bahwa bangsa adalah lebih mahal  dari diri kita sendiri .. kami menawarkan diri, mengorbankan masa, tenaga dan wang  ringgit .. hanyalah untuk mendapat keredhaan Allah, itulah yang  pertama, dan kedua ialah, menentang kezaliman dan orang-orang  zalim yang membuat kefasadan  .. Ini bukanlah isu (sebagaimana yang di anggap oleh sesetengah orang)  berapa jumlah kerusi yang akan mereka dapat, tetapi ia  adalah yang terakhir..
Tetapi niat kami:
1 – Supaya manusia tahu siapa  kita dan apa yang mesej kita bawa .. Apa ghayah (matlamat) kita .. Setelah selama puluhan tahun mereka berusaha untuk melemahkan kita dan merosakkan citra kami.
2 – Supaya semua orang tahu bahawa manhaj  Al Islah yang kita seru dan kita hasilkan  itu adalah wasilah / cara untuk mencapai tujuan atau matlamat  kita,  dari Kitab Allah dan Sunnah Rasul-Nya, saw.
3 – Supaya semua orang  percaya bahawa kita tidak mencari  kemuliaan untuk keuntungan peribadi atau materialistik .. Allah telah mengkayakan kita dari limpah kurnianyaNya.
4 – dan apa yang kita infakkan dalam  penyertaan kita adalah dari saku kita dan wang kita.
5 – Supaya para penzalim dan penguasa  tidak menghalang kita dari terus bekerja untuk mencapai apa yang kita harapkan .. ( Dan Allah Maha menguasai segala urusanNya , tetapi kebanyakan orang tidak tahu (21) ((Yusuf).
6 – Mereka mengatakan bahawa penyertaan kita  dalam pilihan raya tetapi untuk  rejim dan semua orang tahu (dalaman dan luaran) bahawa sistem perundangan  berasal dari kekerasan dan tongkat penindasan .. sedangkan kita memacu projek kita dari jalan Mesir yang asli yang perihatin terhadap bangsa dan tanah air.
7 – Apakah kita akan tetap diam di depan penipuan  yang  terjadi  atau melawan kejahatan dan rasuah dengan segala  kekuatan kita?!.

8. Sesetengah orang meminta kita  memboikot pilihanraya .. Sesungguhnya kami telah mengisytiharkan dengan jelas simbol tindakan kebangsaan dan menuntut untuk perubahan, kita menantikan perubahan yang berkaitan dengan reformasi, dan kami bersedia untuk melaksanakan yang diluluskan oleh kehendak bangsa, namun tidak bersetuju dengan pemboikotan  itu, malahan mengiklankan keinginan untuk menyertai pilihanraya.
9 – Prestasi saudara-saudara kita di Parlimen adalah tahap tertinggi, prestasi mereka tersebar di mana-mana  tempat  (walaupun mereka menderita kesulitan ketika dalam persidangan); menjadi tempat rujuk setiap orang yang datang kepadanya dan mempertahankan permasaalahan mereka.
10 – Sesungguhnya apabila kita berada dalam amal siasi (yang merupakan sebahagian daripada manhaj dakwah kita) kita melatih akhlak kita  menjurus kepada  kejujuran, keterbukaan dan ketelusan..
11 –  Sesungguhnya sistem yang mengharapkan kita tidak terlibat dalam medan .. – Dan dengan demikian menyingkirkan saingan hakiki -.. Kemudian pilihan raya akan adil dan membanggakan dunia untuk melakukannya.
12 – Sebagaimana kebiasaan kita , itu telah merujuk kepada Majlis Syura jamaah , yang bersetuju untuk menyertai pilihanraya dengan suara majoriti.
Akhirnya .. Kami berkata:

فَسَتَذْكُرُونَ مَا أَقُولُ لَكُمْ وَأُفَوِّضُ أَمْرِي إِلَى اللَّهِ إِنَّ اللَّهَ بَصِيرٌ بِالْعِبَادِ

( غافر: من الآية44)

( ingatlah apa yang aku katakan kepadamu, dan saya menyerahkan kan urusan  kepada Allah: Sesungguhnya Allah Maha Melihat hamba-Nya).

[ Terjemahan dari artikel yang di petik dari ikhwanonline ]

Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s