SENARIO DI PAGI DEEPAVALI

Seorang pengacara Tv berceloteh pada pagi hari di satu siaran popular. Suasana Deepavali masih menjadi topik bual bicaranya, kerana baru semalam seluruh Malaysia bercuti sempena perayaan itu.  Biasalah seorang pengacara akan digandingkan dengan seorang lagi pengacara bagi menghidupkan suasana.

Antara  perkataan atau bualan yang mencuri pendengaran ku ialah sebuah kisah realiti yang diceritakan oleh pengacara pertama :   Semalam pagi-pagi dah kedengaran jeritan anak jiran memanggil  ” Uncle… Uncle…  mak beri sempena Deepavali… !! “.   ” Oooh… terima kasih… ! ” . Wah tosai! tak perlu beli sarapan hari ini, dapat sarapan free!

Pengacara kedua :  Awak makan ke?

Pengacara pertama : Makannn … kita rakyat  Malaysia kena makan.

Begitu mudah keputusan dibuat. Merasa gembira dengan makanan yang di beri . Tanpa rasa teragak-agak  untuk menikmatinya. Senario ini sebenarnya menggambarkan amalan masyarakat Malaysia. Senario ini juga menggambarkan  persepsi Melayu Islam terhadap kepelbagaian agama di negara tercinta ini.

Dalam peristiwa di atas ada dua kelompok  Melayu Muslim yang akan mentafsirkannya dengan tafsiran berbeza. Pertama : Menerima sahaja paparan skrin TV tersebut sebagaimana ia di paparkan. Tanpa berfikir apa-apa tentang sesuatu yang bercanggah dengan agama dan aqidah. Menerimanya sebagai satu yang biasa, dengan alasan bahawa ia memang satu amalan yang baik, dimana setiap bangsa di Malaysia tak kira agama mereka saling hormat menghormati , saling memberi dan menerima.

Kedua : Merasa tidak selesa dengan senario tersebut. Ada rasa sensitif yang menyelinap ke dalam hati. Bahawa tidak sepatutnya orang Islam turut merayakan perayaan bukan Islam. Memakan makanan mereka, begitu juga memberi ucapan tahniah atas perayaan yang sedang berlangsung..!

Dalam kita sibuk memperkatakan tentang jati diri dan maruah sebagai seorang Muslim boleh pula kita terlepas pandang isu ini. Walaupun ia kelihatan remeh namun ia berkait dengan kemurnian aqidah seorang muslim. Hakikatnya apa yang berlaku dalam masyarakt kita kini ialah kecairan identiti dan menyamaratakan antara semua agama.

Di skrin Tv, melalui nota kaki bergerak di bahagian bawah skrin kita boleh lihat  bertali arus ucapan “Happy Deepavali ” dari orang Islam kepada mereka yang beragama Hindu. Ucapan di tujukan  kepada sahabat handai, rakan sepejabat atau tempat kerja maupun jiran yang beragama Hindu. Terasa geram dan sedih melihat  tulisan-tulisan yang membawa ucapan-ucapan tersebut berlari-lari dikaca tv.

Suasana begini akan berulang lagi dalam lain-lain perayaan keagaaman di negara kita . Secara tidak langsung ia membayangkan kepada kita bagaimana  ceteknya orang Islam terhadap Islam itu sendiri. Rela disama ratakan kedudukannya dengan agama lain.

Dan yang paling takut ialah mereka semacam tidak sedar ia berkaitan dengan iman dan aqidah Islam .  Ramai yang tidak memahami konsep wala’ dan barra’ … Mesej yang ingin disampaikan oleh Allah dalam firmanNya dalam surah ” Al Kafirun ”  tidak sebati dalam jiwa mereka, lantaran tidak memahaminya dan ramai yang ambil mudah dalam aspek kepelbagaian agama dan bangsa dalam masyarakat majmuk di Malaysia.  Inilah kejayaan puak-puak pluralisma dan liberalisma dalam mempengaruhi umat Islam hari ini.

Kemana perginya rasa ‘izzah atau bangga dengan Agama Islam yang dianuti sejak nenek moyang dahulu .?  Ummat Islam sebenarnya dalam kelalaian, mereka digelapkan dengan perpaduan kaum, mata mereka dikaburkan dari melihat Islam itu agama tertinggi.

Sedih sekali, apabila umat Islam tidak tahu bahawa agama lain sentiasa ingin menyaingi agama kita, malahan mereka mempunyai agenda tersendiri dalam usaha mendominasikan fahaman dan anutan mereka dibumi Malaysia  ini.

Bangkitlah wahai bangsaku…                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     Sedarlah wahai kaum Muslimin…

Marilah bersama-sama berusaha mempertahannkan agama ini. Jangan biarkan ia dihina atau dipandang rendah. Perihatinlah dan setiap senario yang berlaku. Fikirkanlah , apakah ia dari ajaran Islam atau sudah ada unsur-unsur yang tidak diredhai Allah. Kita inginkan keberkatan yang berpanjangan dari Allah, hasil dari ketaatan yang dicurahkan oleh hamba-hambaNya. Hindarkan dari kemurkaan Allah dan malapetaka di negara kita, juga generasi akan datang  ekoran dari kelalain kita sendiri.

Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s