JASMANI

KHASIAT EPAL  HIJAU

b235f759299b25d4

Menurut kajian , epal hijau dapat membantu tubuh wanita mempertahan kadar estrogen pada saat menopaus.

Ganggauan penyakit saat menopaus seperti ancaman penyakit hjantung atau kerapuhan tulang kerana rembesan hormon estrogen yang berkurangan boleh dicegah dengan zat yanr terdapat dalam buah epal hijau.

Selain itu zat fitokimia di dalam epal akan berfungsi sebagai antioksida yang melawan kolesterol jahat [LDL, low dwnsity lipoprotein], yang berpotensi menyumbat pembuluh daraqh. ini kerana antioksida yang terkandung di dalamnya akan mencegah kerosakan sel-sel atau jaringa pembuluh darah.

Pada masa sama, antioksida akan meningkatkan kolesterol baik [ HDL, Hibg Density Lipoprotein], yang bermanfaat untuk mencegah penyakit jantung dan pembuluh darah.

Kandungan pektin [ serat larut yang terkandung dalam buah-buahan dan sayuran], telah terbukti mampu menurunkan kadar kolesterol dalam darah.

penelitian ,e,buktikan dala epal terdapat asid D-glucaric yang mampu mengurangkan kolesterol sehingga 35%.

Kajian findland tahung 1 membuktikan zat fitokimia yang terdpat pada kulit epal ini dapat mengelakkan seseorang terkena serangan penyakit.

Selain itu zat fitokimia yang terdapat pada kulit epal ini, menurut kajian di Cornell University Amerika Syarikat , bermanfaat mengelakkan pertumbuhan sek kenser usus sebanyak 43 peratus.

 epal juga mengandungi serat yang amt tinggi, iaitu sebanyak 5 gram untuk setiap biji buah epal yang berukuran sederhana besar. Jumlah ini adalah tinggi daripada kandungan kebanyakkan produk berasaskan biirin.

Serat ini bermanfaat melancarkan pencernaan dan menurunkan berat badan.

Selain itu, masaalah sembelit yang biasanya menghantui golongan yang gemar berdiet kini tiada menjadi masaalh lagi jika buah ini dimasukkan dalam menu harian anda.

Meskipun bermenfaat mengatasi masaalh sembelit, buh epal juga berkhasiat meredakan cirit birit.

JANGAN MENGELAK MAKAN

kesinukan dalam urusan kerja terutama yang melibatkan interaksi dengan orang ramai sering membuatkan kita lupa tentang banyak perkara termasuk MAKAN walaupun perut sering mengeluarkan isyaratnya dengan sendiri.

Itulah yang terjadi kepada Asharah MOHD Salleh, 44 yang sering kali erlupa dan tidak sempat untuk maka pagi dan tengahari ekoran kesibukan melayan permintaan dan kehendak para pelanggan ketika bertugas di bahagian kaunter sebuah agensi kerajaann.

” Saya bukan nak diet, cuma leka denga urusan bersama pelanggan menyebabkan saya sering  mengelak sarapan pagi dan terus sahaja makan tengahari atau brunch , itu pun dilakuka agak lewat petang ketika keadaan dikaunter reda “, katanya. 

Asharah ditemui di hospital Pusrawi, Jalan Tun RAzak, kuala Lumpur berkata, amalan mengelak sarapan dan makan tengahari pada lewat petang itu berlaku sekian lama  dan telah menyebabkan perut mengalami kepedihan akibat luka dalam usus.

Selain menderita kepedihan itu, beliau juga mudah berasa letih  mahu pengsan serta rasa seperti hendak muntah ketika dalam tugasan sehingga terpaksa mengambil rehat beberapa minit bagi melegakan keadaan dirinya.

“Ada juga beberapa kali saya terasa menggigil seluruh anggota badan dan secara tiba-tiba fikiran menjadi buntu, tidak mampu berfikir ketika sedang berhadapan denga urusa bersama pelanggan, ” jelasnya.

Bermula dengan sangkaan terkena gastrik Asharah tekad melakukan pemeriksaan di Hospital Pusrawi dan disahkan mengidap simptom heartburn atau pedih ulu hari apabila angin memasuki badan sehinggan menyebabkan dada beliau menjadi sendat.

Akibat mengelak sarapan dan makan tengahari itu, beliau yang pernah mengidap penyakit kencing manis terus dimasukkan ke dalam wad dan turut disahkan mengalami luka dalam usus.

Di hospital Pusrawa beliau menerima rawatan secukupnya termasuk drip atau masuk air ke dalam badan   dan direhatkan agar dapat mengurangkan tekanan yang dihadapi.

“Ada juga beberapa kes seperti ini yang melibatkan kematian berpunca daripada amalan mengelak makan dan hanya mengisi perut di kala lewat petangl,” tambahnya.

Sejak disahkan mengidap penyakit itu , Asharah ditukakan kebahagian lain yang tidak memerlukan beliau untuk berinteraksi dengan oang ramai serta bekerja dalam suasana yang lebih relalx.

SUMBER : MINGGUAN MALAYSIA – KESIHATAN-

Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s